Historie

De in 1877 geboren Gerrit Klooster begon in 1898 als zelfstandige visser op de voormalige Zuiderzee. Er werd gevist voornamelijk op haring, bot en ansjovis. In 1903 schafte hij zich een grote zogenaamde “wieringer aak” aan waarmee hij de vis van collega vissers verzamelde en hiermee markt zocht in Amsterdam, Huizen en Spakenburg. Zo was de handel ontstaan.

In 1922 begon hij een eigen rokerij achter zijn woning in het centrum van Enkhuizen. Zijn zoons Cornelis en Gerrit kwamen vervolgens in het bedrijf. Naast het roken van haring werd de paling een nieuw product. Dit mede door de afsluiting van de Zuiderzee in 1932. Nu de haring verdwenen was werd de paling het hoofdproduct. Het afzet gebied was met name Amsterdam, Rotterdam en diverse kermissen.

Na Cornelis en Gerrit werd het bedrijf voortgezet door de zonen van Gerrit, namelijk Gerrit en Timon Klooster. Er werd toen, naast het bestaande werk, op kleine schaal begonnen met het fileren van paling. Dit werd jaarlijks groter van omvang. Hiervoor dienden toen de op grote schaal in de maanden september en oktober gevangen IJsselmeer schier aal. Het bedrijf beschikte inmiddels over 60 zogenaamde vis karen die in de haven van Enkhuizen lagen. Hier werd de paling in opgeslagen. Een kaar had een inhoud van 600 tot 800 kilo. Topverkopen van de filet waren met kerst en nieuwjaar.

In de eind 80er jaren en begin 90er jaren werden de eerste kweekpaling aangeboden op de markt. Het bedrijf waarin in 1986 de vierde Gerrit was toegetreden, heeft zich hier destijds voor een belangrijk deel op geconcentreerd. Dit veelal in samenwerking met de Nijvis groep waarmee het bedrijf inmiddels is gefuseerd. Daarnaast is bij Klooster ook het roken van makreel, forel en haring een belangrijk onderdeel geworden.

Sinds 2013 is de vijfde generatie toegetreden tot het bedrijf, in de persoon van Milou Klooster.

Voor alle wetenswaardigheden kunt u de diverse onderdelen aanklikken op de website waarbij meer informatie wordt gegeven over ieder product.